ביום בו הממשל האמריקאני הביא לאישור הקונגרס את חבילת הסיוע שמתרכזת בקניית נכסים מסיבית, היה ברור שתוכנית דומה תגיע לארץ. ביום בו ממשלות אירופאיות התחילו להלאים או לקנות חלקים מהבנקים שלהן זה נהיה ברור שהתערבות ממשלתית בשוק ההון בישראל היא ענין של ימים ולא של שבועות. ביום בו מירב ארלוזורוב כותבת מאמר שמציע לממשלה להזרים כסף לקרנות הפנסיה זה הופך להיות ברור שהסיבה היחידה שהממשלה לא התערבה עדיין היא שעובדי משרד האוצר בחופשת החג.
אני לא אבזבז את הזמן של הקוראים לחזור ולכתוב למה זה דפוק מוסרית להציל את המניות או אגרות החוב של הטייקונים הגדולים, שלמעשה אומר הזרמת כסף ישירות לחשבונות הבנק שלהם, ואסתפק בהסבר למה זה דפוק מוסרית להציל את התשואות של קרנות הפנסיה
קרנות הפנסיה הן מכשיר השקעה ארוך טווח ולא הגיוני לבדוק של התשואה שלהן לאורך טווח קצר. בתור מדד לתשואה אני אשתמש במדד המעוף למרות שהרבה יותר הגיוני להניח שקרנות הפנסיה משקיעות את רוב הכסף שלהן באגרות חוב ממשלתיות לסוגיהן.
כרגע מדד המעוף עומד על שער של בערך 750, ירידה של בערך 37% מהשיא שהושג בתחילת השנה. נשמע נורא, אבל זהו אותו שער של המעוף לפני קצת יותר משנתיים, ואם נסתכל טיפה יותר רחוק לעבר זהו שער שהוא כמעט כפול משער המעוף ב2003. כלומר עבור החברים הותיקים של קרן הפנסיה שאותם ארלוזורוב רוצה להציל, גם אחרי הנפילה האחרונה, התשואה המצטברת של חמש השנים האחרונות כנראה תהיה חיובית.
ובואו ניזכר מי הם אותם חברים ותיקים בקרנות הפנסיה. חלק הארי של הכספים בקרן שייכים לאנשים שמרוויחים הרבה יחסית (מאחר שההפקדה היא בדרך כלל יחסית לשכר) ולא תמצאו בין חברי הקרנות את שתכרי השכר הנמוך שפשוט אין להם כסף להפריש לפנסיה ואפילו לא את עובדי המגזר הציבורי שהממשלה משלמת את הפנסיה שלהם. אז נכון שלהעביר כסף מהמיסים שלנו למבוגרים שבין חברי המעמד הבינוני הגבוה זה יותר ראוי מחילוץ הטייקונים, אבל מישהו צריך אולי לשאול את השאלה הפשוטה – אם זה כל כך ראוי להציל אץ כספם של הפנסיונרים, האם לא עדיף להעביר כסף לאנשים שנמצאים במצב גרוע יותר ופשוט להגדיל את קצבאות הזקנה?
כן ולא.
מרק, אני מבין את הנקודה הראשונה שהעלית, וגם אני מתנגד להעברת כסף באופן ישיר לטייקונים וכו'. כאן בערך נגמרת ההסכמה שלי איתך.
אתה משתמש בדמגוגיה על מנת לתאר את עניין קרנות הפנסיה. קח בחשבון, שגם מי שמקבל משכורת מינימום, משקיע בקרנות אלה את כספו, בעיקר בגלל שאין לו יותר מדי ברירות. יש חוק במדינת ישראל. יש מעטים שעוברים עליו, אבל הם עדיין מיעוט שבמיעוטים.
לגבי עניין המשכורות הגבוהות של המעמד הבינוני ה"גבוה", אתה פשוט עושה הפרדה בעייתית בין שכבות באוכלוסייה. אני בחרתי ללכת ולהשקיע כספים רבים מחסכונותיי ולעבוד לא פחות קשה, על מנת ללמוד במשך שנים לא מעטות במוסדות אקדמיים. האם מי שהחליט לקבל קצבת אבטלה או מי שהחליט ללכת לעבוד בחצי משרה או במפעל למשל, צריך לקבל הגדלה של הקצבה שלו על חשבון הפנסיה שלי? אני חושב שלא.
סוציאליזם זה מושג יפה שמשתמשים בו בלי להבין אותו, ולמרות זאת – אני מאמין בו באופן חלקי, אבל הקפיטליזם הוא עדיין המשטר הכלכלי הנכון. אי אפשר להתעלם מזה, לא משנה כמה המשטר הזה נדפק בזמן האחרון. אני לא מאמין שלכל אזרח מגיעה פנסיה שווה. יש כאלה שיקבלו יותר ויש שיקבלו פחות, וזה תלוי, כמובן, במספר רב של משתנים.
אני יודע שאני עלול להישמע קצת צבוע, אבל הרשה לי קצת לתקן את הרושם הזה: נכון – למדתי שני תארים במשך ארבע שנים (במקביל), ואכן עבדתי בעולם ההיי טק עם משכורת לא רעה. אבל אני נכנס עכשיו לשנתיים וחצי של לימודים אקדמיים שבמהלכן אני ארוויח משכורת מינימום של סטודנט (22 שקל לשעה). אני לא חושב שמגיעה לי פריבילגיה זו או אחרת בגלל שאני החלטתי ללמוד עכשיו. אני לא חושב שמגיעה לי קצבה מיוחדת (למרות, ד"א, שאני יכול להתחיל תהליך של קבלת אחוזי נכות – דבר שעלה בדעתי כמה פעמים ולא עשיתי את זה מתוך חוש מוסרי, ותאמין לי שהכסף היה יכול לעזור לי מאוד, עם אלפי השקלים שאני מוציא על התרופות מדי חודש), גם כשאני מרוויח שכר מינימום.
הדבר היחיד שאני מסכים איתך בעניין הזה, הוא לגבי קצבאות הזקנה. הייתי שמח אם היו מטפלים באנשים מבוגרים עם קצת יותר כבוד ואהבה.
אבל אני לא מסכים שצריך "להציל" אנשים שנמצאים במצב גרוע, רק כי הם במצב הזה. עם כל הכבוד, לא מתאים לי לממן משפחה חרדית או ערבית מרובת ילדים, רק בגלל שאב המשפחה לא רוצה לשים גומי על המה-שמו שלו בגלל איזו אמונה מפגרת וחשוכה. אני את החרא שלי אוכל לבד. סבתא שלי, שחולה ואוכלת חרא מביטוח לאומי, אוכלת את החרא הזה לבד. אז לא – לא מתאים לי לממן אנשים פרזיטים, כמו שאני לא מצפה שיממנו אותי.
גיא, מי שמקבל שכר מינימום אין לו כרגע אפילו גרוש אחד בקרנות הפנסיה. נכון שכיום יש את חוק פנסיה חובה אבל הענים שבעקבות החוק התחילו להפריש לפנסיה לא הפרישו עדיין מספיק בשביל לצבור הפסדים משמעותיים כלשהם.
אף אחד לא צריך לקבל משהו על חשבונך, אבל אתה הלכת וביצעת השקעה כספית, וההשקעה הזו היתה מבוססת בין היתר על התשואה שקרן הפנסיה הבטיחה לך. היום כאשר מסתבר שבחרת בהשקעה פנסיונית לא הכי מוצלחת אתה לא יכול לבוא ולטעון שמישהו אחר אחראי להשקעה שלך ולכן המדינה צריכה לפצות אותך. אתה לא יכול לטעון מצד אחד שאינך רוצה שכספי המס שלך ילכו לחרדי שלא עובד, אבל בו זמנית לדרוש שכספי המס שלו (מע"מ לדוגמא) ילכו לחשבון הבנק שלך כאשר אתה צריך כסף.
מרק, הסיבה העיקרית שהמשבר הזה מוכיח שצריך להלאים בחזרה את קרנות הפנסיה היא לא שהן נפגעו כל כך קשה במשבר האחרון. היא שהמשבר הזה מוכיח שהשקעה לא נכונה בשוק ההון עלולה לגמור על קרן הפנסיה של האזרח.
כל הרעיון בקרנות פנסיה הוא ליצור אפיק השקעה בטוח שפתוח לכל אזרח. אפיק שאזרחים יוכלו להשקיע בו, ולהיות בטוחים שיקבלו איזושהי תשואה מינימלית.
נכון שכל אזרח יכול לבחור להשקיע באפיקים סופר-סולידיים, ולהעדיף את הבטחון על פני התשואה. אבל חלק מהעקרון של פנסיה ממלכתית הוא שגם מטומטמים לא צריכים להגיע לפת לחם לעת זקנה, ולכן צריך לפתוח אפיק השקעה שיהיה זמין לכולם.