במשבר של 2008 העולם התחלק לשני חלקים לחלוטין לא שווים בצורת הטיפול במשבר – רוב העולם עסק בהזרמת כספים לכל מיני חברות שעשו קולות של סגירה, בעוד שבישראל, בעיקר בגלל אימפוטנציה שלטונית, לא נעשה דבר שהיה מעבר לקוסמטיקה קלה ביותר. הגישה של מי היתה נכונה יותר? הבורסה הישראלית שחזרה לשיא שלה ודאי שאינה אינדיקטור טוב מספיק, אבל היום קיבלנו אינדיקטור נוסף – שיעור האבטלה בארץ ירד ל7.4%.
אז מה היה לנו? למרות הצווחות ההסטריות של העיתונים והח"כים המטומטים (שחולקו בצורה די שווה בין כל המפלגות), השיא של האבטלה בארץ היה 7.9%. בארצות הברית שבה הממשל פתח את פורט נוקס בשביל לחלק כסף לכל מי שמילל מספיק חזק, אומרים תודה על כך ששיעור האבטלה התיצב על 10%, ובגוש היורו האבטלה היא גם 10%, בבריטניה שנמצאת מחוץ לגוש היורו, האבטלה היא 7.9%.
אז מה אפשר להסיק מהניסוי הזה?
- לא לעשות כלום יכולה להיות אופציה מצוינת, במיוחד כאשר לא ברור מה קורה.
- מי שניהל מדיניות תקציבית מאוזנת לפני המשבר צלח אותו יותר בקלות. ישראל, בריטניה, גרמניה, כבר בדרך אל מחוץ למשבר -בארצות הברית, יוון וספרד עדיין מחפשים את האור שבקצה המנהרה. כשיש לך בסיס טוב, אתה יכול לעשות דברים מטופשים כמו קניית הבנקים הכושלים שעשתה בריטניה, בלי להפגע מזה בצורה יותר מדי חמורה.
- הארופאים לא קיבלו כלום בתמורה ל"סוציאל דמוקרטיה" שלהם. לכאורה היא היתה אמורה להגן עליהם ממשברים בזכות הניהול המרכזי אבל בפועל רמות האבטלה הן זהות לאלו של ארצות הברית ה"קפיטליסטית" ובעוד שאזרחי ארצות הברית נהנו מאבטלה נמוכה בשנים הקודמות, וסביר להניח שיחזרו להנות ממנה בשנים הבאות, רוב מדינות אירופה לא הגיעו לאותן רמות בהבדל של לפחות 3%, אז מה בדיוק הרווח מניהול מדיניות סוציאל דמוקרטית אם בסופו של דבר האדם הפשוט לא יכול למצוא עבודה?
האם הסוציאל דמוקרטים יכולים להצביע גם על הצלחות שנובעות ממדיניות כזו?
מרק,
פישר הדפיס עשרות מיליארדי שקלים כדי לייבא את האינפלציה האמריקאית לארץ.
גם הריבית הורדה בצורה מלאכותית לחצי אחוז, לאורך זמן.
מדינת ישראל הייתה רחוקה מאוד מ"לא לעשות כלום".
אחרי שבוצע בכולנו הורדת שכר קוליקטיבית על ידי אינפלציה, ברור שהאבטלה ירדה.
ברור שהתוכניות של אובמה גייתנר וברננקי נכשלו כשלון חרוץ, וכל הלוקשים שמכרו לציבור על בלימת אבטלה הוכיחו את עצמם ככושלים. אבל בוא לא נמהר להנציח מיסקונספציה כאילו בישראל לא הייתה התערבות ממשלתית.
לדעתי, אנחנו גם הולכים לסבול קשה מבועת נדל'ן שהתפתחה פה בעקבות המדיניות של פישר. אי אפשר לחלק אשראי זול לאורך זמן, ואי אפשר להדפיס עושר על ידי הדפסת כסף.
זה לא מדויק – פישר מכר מקמ ובכסף שגייס הוא קנה דולרים. מה שהוא הפסיד זה את הריבית על המקמ שהיתה נמוכה רוב הזמן. גם אם הוא הוציא מליארד דולר לצורך הענין, זה עדיין סכום מאוד זניח יחסית לתקציב המדינה. התקציב חורג מראש כמעט כמו הסכום הזה.
לדבר הזה אני התכוונתי ב"קוסמטיקה קלה", היו הרי רעיונות הרבה יותר מענינים של הלאמת קרנות פנסיה, קנית אגרות חוב של קונצרנים וחילוצו של לבייב, אבל אף אחד לא הגיע לשלב של מימוש ממשי שהצריך הוצאת כסף ממשית מהמדינה.
בנוסף ישראל היתה במצב שיכלה "להרשות לעצמה" את השטויות האלו בזכות עבודה של שנים על גירעון המדינה. אם אתה קונה לעצמך ממתק פעם בכמה שנים, למרות שאתה יודע שהוא לא ממש בריא, זה לא אסון גדול.
אל תשכח גם שהאינפלציה תרמה לשחיקה של כל החקיקה החברתית המטופשת שהעלתה את שכר המינימום….
ואנחנו לא נסבול מפיצוץ בועת הנדלן הקיימת, אלא אם המדינה תחליט שאנחנו צריכים לסבול כאשר כל הטמבלים שבער להם הכסף בכיס ורצו לקנות דירה להשקעה יראו שערך הנכס שלהם יורד ויתחילו לזעוק לחסדיה של היחימוביץ.
אפשר לדבר על התהליכים שבנק ישראל נוקט בהם, אבל התוצאה המעשית היא זהה – הגדלת בסיס הכסף, M0, ושאר האגרגציות של היצע הכסף.
אם לסמוך על נתוני בנק ישראל, הרי שהיצע הכסף המזומן ובפקדונות העו"ש גדל ביותר מ60% מאז שהחל המשבר. אי אפשר להגדיל את היצע הכסף בכמויות כאלה בלי לשחוק את הערך של הכסף שלנו.
לגבי האינפלציה ששחקה את שכר המינימום – נכון, אבל זאת רק שאלה של זמן עד ששכר המינימום יעלה כדי להתיישר. ומה לגבי כל האנשים שמרוויחים מעל המינימום? גם להם השכר נשחק.
כשפישר רוכש דולרים, הוא עושה זאת על ידי שחיקת החסכונות שלך.
אין לו דרך אחרת לעשות זאת.
לגבי מי שרץ לקנות דירה, זה לא כי הוא טמבל, זה כי הודות להתערבות בשערי הריבית נוצרו איתותים לא נכונים לגבי מחירי הדירות, ולגבי הכדאיות של חסכון אל מול צריכה, השקעה אל מול רכישה.
בועת הסאבפריים בארצות הברית נגרמה הודות לריביות המלאכותיות של גרינספאן.
אפשר רק לתהות מה הריביות הנמוכות מלאכתית של פישר וברננקי יעשו.
את זה כמובן נראה ברגע שהאינפלציה כן תתחיל להתפרץ, ופישר יתחיל להעלות את הריבית.
בכל מקרה –
הנקודה העיקרית שלי היא שמדינת ישראל לא הייתה דוגמה לאי התערבות ממשלתית בכלכלה, ושמוקדם מדי להגיד ש"צלחנו את המשבר".
נראה לי שאתה תסתכל אחרת על הפוסט הזה בעוד כמה שנים.