בכלכליסט מיחזרו בסוף השבוע כתבה ישנה על מה שנקרא אלגו-טריידינג, עם כל הלקקנות המתחייבת לאנשים שהכתב היה כנראה רוצה להיות במקומם. הרעיון מאחורי האלגו-קריידינג הוא פשוט – מחשב מקבל נתונים מהבורסה ומקורות אחרים על שינויים למיניהם, מחליט מה תהיה ההשפעה על המניות של חברות הקשורות לאותו תחום של השינויי, וקונה את המניות בשביל למכור אותן מיד אחרי הקניה. הרעיון הוא שהמחשב יותר מהיר מבני אדם ולכן כאשר הוא מזהה סיכוי לעליה שלפי התוכנה שלו בני האדם גם יזהו ויבואו לקנות, הוא יקנה לפניהם וימכור להם. בצורה הזו, אם האלגוריתם טוב, בעל המחשב לעולם לא יפסיד וגם לא ישאר עם מניות ביד בסוף היום. כמובן שבסופו של דבר מתחיל מרוץ חימוש של מחשבים, תוכנה ומיקום עם זמן תקשורת מהיר יותר….
אפשר לשאול כל מיני שאלות על הענין הזה, אבל מה שאותי ענין זה הליקוק לאותן חברות שעוסקות בכך. להרוויח מליון דולר זה נחמד, אבל אם לצורך זה השקעת 20 מליון, אז האם לא היה הרבה יותר פשוט להשקיע בתוכנית חסכון בבנק? למרבה השמחה הכתב מתעלם מהנקודה הקטנה הזו ומשאיר לעשרת אלפים המגיבים לכתבה להמשיך לחלום על כסף קל.
כמובן שכל התחום הזה בעייתי,
החל מ"מה קורה עם המודל המתמטי שלך לא נאמן למציאות",
או "מה קורה אם מישהו אחר מגיע לאותו מודל כמוך, רק שהוא מבצע אותו מהר יותר"
ואיך לא "מה קורה אם מישהו מצליח למצוא בעיה באלגוריתם שלך, ולגרום לך דווקא להפסיד כסף".
מרק ודניאל-
מירוץ החימוש הזה קיים כבר הרבה מאוד שנים. בעצם, החברה המדוברת לא עושה כנראה משהו מתוחכם במיוחד בתחום ויש כרישים גדולים ממנה בשוק; יש הרבה מאוד חברות שמעסיקות מתמטיקאים ופיזיקאים בעלי דוקטורט שעמלים על יצירת מערכות שיסחרו באופן ממוחשב על פי תסריטים שונים. העסק הזה רץ כבר המון שנים והחברות הללו מגלגלות מליארדים (אני כבר קיבלתי בעבר הצעות משתי חברות בתחום ויש לי חברים שעובדים בחברות כאלו). לעניין המודלים וכו' – הם מסתדרים לא רע ברוך השם. יצא לי לדבר עם חברים על "המצב" בתקופת השפל האחרונה בוול-סטריט. הם סיפרו לי שהבלאגן הזה הוא מכרה זהב עבורם (לאחר מחשבה קצרה הבנתי למה) והחברות שבהן הם עובדים עשו באותה תקופה הרבה יותר כסף מאי פעם.
ועוד עניין לדניאל – בתחומים הללו העניין המרכזי הוא דווקא כוח החישוב שלך כשחקן בשוק. כשיש לך "צבא" של מאה-מאתיים מתמטיקאים ופיזיקאים בעלי דוקטורט מאונ' מובילות, המון מתכנתים ומחשבי על אתה בהחלט יכול לעשות הון….
פעם היתה לי רתיעה מכל העיסוק הטכני במסחר בבורסה, אבל דוקא כשהתחלתי לעקוב בצורה הדוקה יחסית הגעתי להארה שבסופו של דבר כל הטכנאים לא מנסים לחזות התנהגות של מניות אלא התנהגות של אנשים וכנראה שבשוק ההון, בגלל שיש בו בסופו של דבר מעט סוחרים, או שהם מונעים על ידי מספר קטן יחסית של גורמים, ואז זה הרבה יותר ניתן לחיזוי.
בכל מקרה החברות האלו עושות עלי רושם כחברות שמרוויחות מהlow hanging fruit ואני ממש מתקשה להתרשם מהכסף שהן עושות שהוא נראה לי יותר ענין של מחזור מיכולת ניתוח. ועדיין היה יכול להיות מאוד מענין להכיר את האלגוריתמים שבהם הם משתמשות – זה בטח לא בינה מלאכותית אבל עשוי להיות אחת ממערכות המומחה המתוחכמות יותר שקיימות.
מרק-
למה אתה מתכוון ב"מחזור"? בכל מקרה, מדובר בכושר חיזוי באופן מובהק שנסמך על כוח חישוב אדיר ואנשים חכמים מאוד שכותבים את האלגוריתמים.
במחזור אני מתכוון שהם מבצעים המון פעולות בכדי לכסות על זה שרווח מכל פעולה קטן ביותר.
כושר החיזוי הוא לא כל כך מרשים לדעתי (ואולי אני טועה) מאחר שלפי הכתבה הם בעיקר מנסים לחזות לאן ירוץ העדר. בצורה אולי משונה, ככל שהעדר נסמך יותר על כלים אוטומטיים כך יותר קל לחזות את כיוון הריצה המיידי שלו. הייתי מתרשם הרבה יותר אם הם היו יכולים לחזות ברמת ודאות גדולה את מחיר הנפט בסוף השנה, או אפילו בסוף יום המסחר, ולא רק בחצי שעה הקרובה.
מרק-
זו יכולת חיזוי מרשימה מאוד שכן יש אפשרות שהם גם היו טועים ובמקרה כזה לא משנה כמה מהר נרכשה מניה וכו' הם היו מפסידים בטווח הארוך. אין כאן גם עניין של "עדר" אלא שאלה של אינפורמציה; ככל שיש לך יותר אינפורמציה והיא מעובדת מהר יותר אתה יכול לקבל החלטות טובות יותר בכל משחק חוזר ארוך. אני חושד שעל כך מבוססות המערכות הללו, קרי – על יכולת החיזוי העודפת של שחקנים "חזקים" במשחקים חוזרים. הרעיון כאן הוא לא לתת תחזית למחירים אלא למגמות בטווחים קצרים מאוד, וזה ממש לא עניין של מה בכך…
מסכים שזה לא ענין של מה בכך, אחרת כולם היו עושים את זה, אבל כמות הגורמים שצריך לתת תחזית לגביהם היא הרבה יותר קטנה.
להבנתי, עודף המידע פה אינו של מידע כלכלי, אלא של מידע סטאטיסטי על התנהגות השוק בעבר במקרים דומים. שינויי רגולציה קטן שמשפיע על השוק והחברות האלו מאבדות חלק לא קטן מיכולת החיזוי שלהן …
אני יכול להבין אם גולדמן סקס עוסקים בפעילות כזו כפעילות משלימה לעסקים האחרים שלהם שמוציאה עוד ערך מתוך המידע הנרחב שיש להם, אבל קשה לי להאמין בחברות שזה הדבר היחיד שהן עושות.